рсд
No products in the cart.

Botox

Botulinski toksin (VISTABEL BOTOX)

 

Šta je botox?

​Botulinski toxin tipa A koji medicini ima široku primenu u neurologiji, a kada je reč o estetskim intervencijama koristimo ga u gornjoj trećini lica, kao i u terapiji pojačanog znojenja. Botox deluje tako što dovodi do relaksacije mišića i time smanjuje mogućnost jake kontrakcije.​

Bore na čelu, između obrva i oko očiju nastaju kao posledica jake kontracije mišića pri spontanoj mimici. Svaki put kada se mišić kontrahuje, odnosno zgrči, za sobom povlači kožu. Nakon izvesnog vremena bore postaju vidljive. Zato je cilj terapije botoxom smanjiti kontraciju i sprečiti produbljivanje bora.

Kada je pravo vreme za botox?

​Idealno je botox raditi preventivno. Kod mladih osaba koje imaju intenzivnu mimiku , a još uvek se bore ne vide kada lice miruje. Kada se bore vide u miru, znači da su posledica dugogodišnjeg grčenja mišića. Mi to zovemo memorijski trag. U takvim situacijama nakon intervencije botoxom, bore neće potpuno nestati ali ce biti pliće. Ovim pacijentima savetujem ponavljanje terapije na 6 meseci. Nakon nekoliko redovnih terapija, bore će potupuno nestati.

Da li je botox bezbedan?

​Potpuno. čim je nešto odobreno u agenciji za lekove kao medicinsko sredstvo i registrovano za primenu, budite sigurni da je bezbedno. Propisane su određene doze kojih se mi lekari pridržavamo.Većinu pacijenata plaši reč toxin – on je visoko pročišćen toxin i zato nema razloga za strah.

 

Da li se dobija efekat ukočenosti lica?

Efekat ukočenosti ne sme da se dobije. Zato je važno koji se preparat koristi. Vistabel (botox allergan) je preparat reistrovan za ovu primenu, koji neće dati ukočenost i veštački izgled.​

Efekti botoxa vide se nakon pet do sedam dana.

Primena botox-a:

  1. Primena botox-a u terapiji mimičnih bora (između obrva), bora oko očiju, bora na čelu
  2. Hiperhidroza

​​

Hiperhidroza

Pored toga što stvara nelagodan osećaj, znojenje je, ponekad, iz esteskih raloga vrlo nelagodno. Problem ne predstavlja uobičajeno znojenje za hlađenje organizma, prilikom termoregulacije, već prekomerno znojenje, nezavisno od godišnjeg doba, temperature i ostalih vremenskih prilika, stručno – HIPERHIDROZA.

Mnoge studije su potvrdile učinak botoksa u terapiji protiv pojačanog znojenja. On deluje tako da privremeno blokira provodljivost nervnih završetaka koji deluju na stimulaciju znojnih žlezda.

Važno je naglasiti da ovaj tretman ne leči hiperhidrozu, već samo eliminiše prekomerno znojenje u trajanju od 6 meseci. Tretan se može ponoviti, ne više od 2 puta godišnje.

Kako izgleda procedura?

Pre same procedure se nanosi anestetik na željenu regiju. Procedura podrazumeva 10 do 15 malih uboda finim iglicama u predelu regie koja se tretira. Ova terapija je posebno indikovana za pazušnu regiju. Učinak botoksa ispoljiće se za 3 do 7 dana.

Neposredno posle tretmana ne preporučuje se nanošenje kozmetičkih preparata u vidu dezodoransa ili stika.

Trajanje procedure: 45 minuta

Kontakt


© All Copyright dr Maja Jevdjević 2023 by NoWPDrama