рсд
No products in the cart.

Blog

Botox – koji je njegov sastav i kada početi sa upotrebom?

Reč botox u poslednjih nekoliko godina “iskače iz frižidera” i većinski se pominje u negativnom kontekstu kao sinonim za plastičan i “zaleđen” izgled lica. Kao što je slučaj sa svakom vrstom tretmana i intervencije, vrlo je bitno da se prvo raspitate o samom procesu i supstanci, i na kraju odlučite za adekvatnog specijalistuMi ćemo vas u ovom blogu upoznati sa botoxom i njegovom primenom u svrhu podmlađivanja lica.

Na početku ćemo vam odmah reći da većina holivudskih dama čijem se blistavom tenu divite koristi ovu metodu, a lice im krase prirodan izgled i savršena mimika presudna za njihovu vrstu posla.

Sigurno ste primetili da naše ekspresije poput mrštenja i smejanja ostavljaju tragove na licu i sa godinama su sve izraženije. U osnovi njihovog nastajanja nalaze se facijalni mišići čije kontrakcije ostavljaju ovakav rezultat. Naravno, intenzitet ovih brazdi je različiti kod svake osobe u zavisnosti od tipa kože i mimike koja je svojstvena osobi.

 

Na kojem delu lica su promene najizraženije?

Ove promene najvidljivije su na gornjoj trećini lica – čeonoj regiji, delu između obrva i okoloočnom predelu.

Šta je botox i koja je njegova ulogu u tretiranju ovih regija?

Netačne su informacije da je botox otrovan i da trajno šteti našem organizmu. Istina je da je on toksin (Botulinum toxin A) i predstavlja pročišćeni protein bakterije clostridium botulinum koji se primenjuje ne samo u estetskoj medicini već i u neurologiji i oftamologiji još od 1980. godine. Odobren je od strane Američke agencije za hranu i lekove – FDA( Food and Drug Administration) za bezbedno i efikasno korišćenje kod uzrasta od 18 do 65 godina u tretmanu blagih i izraženih bora na čelu, izmedju obrva i oko očiju.

Njegova osnovna uloga je da nakon što se injektuje ispod površinskog dela kože blokira rad mišića u određenoj regiji tako što onemogućava nervima da im šalju signal za grčenje.

 

Kako ovaj proces utiče na bore?

Čini da bore nestanu, a one dublje se značajno ispravljaju. Ono što naročito treba naglasiti je preventivna uloga botoxa, jer se sprečavanjem pokreta mišića i smanjenjem bespotrebnih ekspresija znatno smanjuje nastanak novih bora. Poželjno je izbegavati tretiranje donje regije lica, jer nam je rad njenih mišića krucijalan za funkcionisanje.

 

Kako izgleda tretman, kada treba početi sa upotrebom?

Pre samog tretmana obavlja se razgovor sa specijalistom i definišu se regije koje će se tretirati u skladu sa postizanjem željenih rezultata. Njegovo trajanje je svega nekoliko minuta, ubrizgava se jako mala količina botoxa, a nakon njega možete neometano nastaviti svoje dnevne aktivnosti. Naravno, potrudite se da ne dodirujete lice, trljate ga ili nanosite šminku narednih 12 sati, posećujete saunu ili se izlažete suncu.

 

Sa upotrebom botoxa treba početi što ranije, odnosno sa prvom pojavom vidljivih brazdi na licu kako bi se redovnim korišćenjem usporilo njihovo produbljivanje.

VRLO VAŽNO: Pažljivo birajte kliniku i tražite lekaru da vam pokaže bočicu botoxa, jer postoje slučajevi korišćenja neregistrovanih supstanci. Do danas postoje samo dva odobrena preparata – Dysport i Botox (Allergan).

Ako se odlučite za kliniku Glamour i doktorku Maju, ovih briga nećete imati. OVDE možete pogledati kako izgleda sam proces ubrizgavanja botoxa i poslušati savete naše drage doktorke. 🙂

 

Koliko traje efekat?

Efekat traje do 6 meseci, sami rezultati su vidljivi nakon nekoliko dana, a kompletnu sliku očekujte već nakon nedelju dana. Što su tretmani redovniji to je i vaše lice zdravije, podmlađenije i blistavije.

 

U koje svrhe se još može koristiti i da li postoje neželjeni efekti?

Primena botoxa je višestruka:

  • uspešno uklanjanja bore sa vrata
  • rešava problem prekomernog znojenja
  • rešava tzv. “gummy” smile koji tokom osmeha previše pokazuje naše desni
  • reguliše asimetriju kapaka i obrva
  • uklanja bore na nosu i oko njega

 

Neželjene reakcije skoro da i nisu registrovane, jer su se do sada manifestovale samo kod 1% svih pacijenata. Moguće su pojave modrica na mestu uboda koje nestaju nakon 2-3 dana, glavobolja ili blaga mučnina.

Na kraju bismo vam preporučili da pogledate VIDEO u kojem naša draga doktorka Maja govori o botoxu i njegovoj primeni, jer ne postoji ništa validnije od reči specijaliste, zar ne? 🙂

Kontakt


© All Copyright dr Maja Jevdjević 2023 by NoWPDrama